> Beste leerbedrijf 2017 kan niet meer zonder stagiairs

Beste leerbedrijf 2017 kan niet meer zonder stagiairs

Alfen uit Almere

Alfen uit Almere is het beste leerbedrijf van 2017. Tijdens het Ambassadeursgala op 23 november in Apeldoorn ontving algemeen directeur Marco Roeleveld de prijs uit handen van minister van OCW Ingrid van Engelshoven. Een nadere kennismaking met het winnende bedrijf.

In de spannende weken voor de finale had opleidingscoördinator Ezra Dasberg meer dan stille hoop, dat haar werkgever Alfen de hoofdprijs in de wacht zou slepen. Duurzame energie en het opleiden van technisch personeel zijn tenslotte actuele thema’s. Maar PontMeyer uit Rotterdam en Christian Chocolaterie Patisserie uit Oss waren wel degelijk geduchte tegenstanders.

Bloemen van de gemeente

Wie het beste leerbedrijf van 2017 bezoekt, stuit bij de receptie direct op de oorkonde en de hoofdprijs. De medewerkers zijn er bijzonder trots op. “Ezra heeft een uur staan springen”, lacht Marco. “We trakteerden het hele bedrijf op taart en we kregen bloemen van de gemeente Almere. Op het moment ligt er veel werk voor onze klanten. Daarom was er eigenlijk geen ruimte om langer bij deze prachtige prijs stil te staan.”

Eigen bedrijfsschool

Alfen levert al 80 jaar producten en diensten voor de distributie van elektrische energie en realiseert complete elektriciteitsnetten. Met name de tientallen mbo-studenten per jaar vormen een belangrijke schakel in dit proces. Zo is er sinds 2008 een eigen bedrijfsschool, waar praktijkopleider Rieks de Vries en docenten van het Deltion College de bbl-studenten opleiden tot monteur.

Elke drie maanden rouleren

Omdat ze zelf in de praktijk moeten ontdekken welke werkzaamheden bij ze passen, rouleren de studenten elke drie maanden over de afdelingen. Met hun diploma op zak kunnen ze als allround medewerker overal aan de slag. “Dit jaar telt onze bedrijfsschool 26 bbl-studenten”, zegt Ezra. “Daarnaast zijn er op dit moment 13 ‘gewone’ stagiairs, van een vmbo-leerling en bol-studenten tot hbo’ers en een student van de universiteit.”

Nu willen alle afdelingen graag een stagiair

“We hebben het opleidingsbeleid stap voor stap ingevuld”, legt Marco uit. “Het begon in de productie. Toen we daar zagen welke waardevolle bijdrage studenten leveren, rolden we het beleid in de volle breedte uit. Inmiddels zijn er bijvoorbeeld ook stagiairs op ontwikkeling, personeelszaken, financiën en ICT. Was de stagiair eerst een bijzonderheid, nu willen alle afdelingen graag een stagiair. Zo zie je wat er allemaal mogelijk is.”

Categorieën: